Stiletto hakken

Ellenlange benen, een elegant en een sexy loopje, het aantrekken van een paar stiletto’s kan je zelfvertrouwen een boost geven. Maar de meesten van ons kunnen wel huilen van opluchting als we deze schoenen uitschoppen aan het eind van een lange dag. Het zal je daarom niet verbazen dat stiletto’s schade kunnen verrichten. Brits onderzoek wijst namelijk uit dat ongeschikte schoenen de belangrijkste oorzaak zijn van voetproblemen. Shocking?

Gewrichtsslijtage

Weet je dat met het dragen van stiletto’s de druk in je knieën met 26% toeneemt en door de druk artrose (gewrichtsslijtage) kan ontstaan. Door slijtage van het gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen de botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt De hoogte van de hielen tezamen met spitse neuzen kunnen tot verdikking van het weefsel rond een zenuw tussen de derde en vierde teen leiden, wat kan leiden tot pijn en gevoelloosheid in de tenen genaamd het Morton neuroma. Het langdurig dragen van te nauwe schoenen kan op de duur leiden tot artritis, stressfacturen en beknelde zenuwen waarvoor zelfs operaties of steroïdeninjecties nodig zijn.

Hoe hoger de stiletto

En dit is nog niet alles! Nog meer ellende ligt in het verschiet. Hoe hoger de stiletto hoe meer schade kan ontstaan aan je achillespees en doordat het gewicht van je lichaam wordt herverdeeld, heupen en wervelkolom liggen dan niet meer in één lijn, dit kan leiden tot pijn in de gewrichten op de bal van je voet. Hoe hoger de hak hoe meer het lichaam naar voren kantelt en hoe meer je naar achteren moeten leunen om te compenseren. Dit geeft druk op de wervelkolom. Enkelletsel komt voor omdat je moet balanceren op de hakken en de kans op vallen of verstuiken daarmee groot is.

Doen of dumpen?

Je ziet dus dat het dragen van hoge hakken kan leiden tot blijvend letsel. Heb je dit er voor over? Wil je lijden in de naam van fashion of zijn je voeten en je rug je meer waard? De vraag is dan ook: doen of dumpen?

Volgens het onderstaande figuur, kunnen stiletto’s alles van je rug tot aan je tenen beïnvloeden. Ook kan de schade die door high heels zijn veroorzaakt permanent zijn, volgens artsen.

Voetschimmel

Goed om te weten:

Op hoge hakken ram je je voet naar voren, druk je je tenen samen en veroorzaakt daarmee ingegroeide nagels, ruwe plekken op de huid en littekenweefsel. Je geplette tenen verzamelen vocht waardoor voetschimmel ook nog een kans krijgt.

Tip:

Tuurlijk, stiletto’s en high heels zijn geliefd bij velen vooral bij echte Shoejunks. Ze staan sexy, accentueren je benen en maken je langer en slanker. Maar het dragen van deze geliefde hieltjes veroorzaken op de lange duur wel problemen. Mijn tip is daarom: doe alles met mate, ook het dragen van stiletto’s!